Työpisteellä on merkittävä vaikutus työhyvinvoinnin ja viihtymisen kannalta. Sopimaton ympäristö vaikuttaa sekä työntekijöiden fyysiseen että henkiseen hyvinvointiin ja sitä kautta yrityksen suorituskykyyn. Yritysten onkin siksi investoitava ergonomisiin toimistokalusteisiin ja varmistettava työntekijöidensä turvallisuus ja tyytyväisyys. Tästä löydät parhaat vinkit työpisteiden valintaan ja varusteluun.
Miksi rakentaisit ergonomisen työpisteen?
Työntekijät istuvat työpisteillään keskimäärin yli 7,5 tuntia päivässä, mikä johtaa fysiologisiin vaikutuksiin, jotka saattavat vaihdella niskakivusta tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Työperäisistä terveysongelmista kärsivistä jopa 60 % tunnistaa tuki- ja liikuntaelinsairaudet vakavimmaksi terveysongelmakseen. Tämä huomioon ottaen työpisteiden suunnittelu on tärkeä ehkäisykeino, joka parantaa myös työntekijöiden viihtyvyyttä.
Ergonomiset välineet ehkäisevät fyysisiä terveysongelmia. Keskipitkällä aikavälillä tietokoneella työskentely voi johtaa käsi- ja rannekipuihin. Tällainen kipu tulee ottaa vakavasti, sillä se voi olla ensimmäinen merkki tuki- ja liikuntaelinsairauksista.
Kolmannessa European Survey of Enterprises on New and Emerging Risks (ESENER) -tutkimuksessa 65 % tutkituista yrityksistä listasi käsien ja käsivarsien toistuvat liikesarjat yhdeksi merkittävimmistä riskitekijöistä sairastua tuki- ja liikuntaelinsairauksiin.
Kasvavat poissaolot johtavat tuottavuuden putoamiseen. Ilmapiiri saattaa muuttua kireämmäksi ja sosiaalisten suhteiden laatu kärsiä. Tämä vaikuttaa yrityskuvaan, mikä vähentää sen auktoriteettia ja häiritsee koko organisaatiota.
Toimistovälineet voivat edistää työntekijöiden työnteon mielekkyyttä, parantaa keskittymiskykyä ja vähentää väsymystä.
Työpisteiden suunnittelulla voi ehkäistä myös mielenterveysongelmia. Huonosti optimoitu työasema voi johtaa psykososiaalisiin oireisiin. Fyysisillä terveysongelmilla ja psykologisella epämukavuudella on läheinen yhteys toisiinsa. Mielenterveysongelmien ehkäisy yrityksissä vaikuttaa siksi myös terveellisen työympäristön suunnitteluun. Äänet ja valon tai varastotilan puute ovat kaikki stressiperäisen työuupumuksen riskitekijöitä. Tämä ongelma on otettava vakavasti: jopa puolet eurooppalaisista työntekijöistä kertoo olevansa stressaantuneita työssään.
Ergonomisen työpisteen välineet
Toimiston suunnittelu ergonomisilla kalusteilla ja välineillä vaikuttaa työntekijöiden motivaatioon. Välineitä valitessasi on hyvä ottaa huomioon muutama kriteeri ja parhaat käytännöt.
Oikeanlaisten toimistokalusteiden valinta työpisteellesi
Toimistotyössä niska, selkä ja nivelet ovat erityisen haavoittuvassa asemassa. Vähentääksesi näiden herkkien alueiden stressiä toimiston suunnittelun täytyy täyttää tietyt vaatimukset.
Mitä kriteereitä tulisi ottaa huomioon tuotteita ja välineitä valitessa?
Lukemattomat palvelualan työt sisältävät runsaasti istumatyötä. Työntekijät viettävät suuren osan ajastaan istumalla toimistotuolissa tietokoneen edessä. Työpisteen välineet tulisi valita jokaisen työntekijän tarpeiden mukaisesti. Välineiden tulisi olla ergonomisia ja säädettäviä seuraavien kriteereiden mukaisesti:
- Työntekijän kehon muoto (pituus, paino jne.)
- Fyysinen kunto (tiedossa olevat sairaudet)
- Ikä
- Heidän omat toiveensa välineistä
Hyvä työasento on tärkeä osa väsymyksen ja jännitteiden ehkäisyä. Pään osalta näytön tulisi olla 2–3 senttimetriä silmien tason alapuolella. Näin vähennetään altistusta keinotekoiselle valolle ja minimoidaan niskan taivuttaminen. Jalkojen tulisi levätä tasaisena lattialla ja polvien tulisi olla hieman pakaroiden yläpuolella.
Parhaat käytännöt terveyden ja turvallisuuden varmistamiseksi toimistossa
Yksi ergonomisen näkökulman perussäännöistä on sallia keholle mahdollisimman paljon tilaa liikkua, jotta kehon fysiologiset tarpeet täyttyvät. Toimistotyössä on tärkeä vaihtaa asentoja pitkin päivää tai liikkua hieman säännöllisesti.
Säännöllinen harjoittelu on myös hyvä ottaa huomioon, sillä se edistää hyvää työasentoa ja ehkäisee siten epämukavuuden kokemista.
Työtapaturmien välttämiseksi on tärkeää, että työntekijät noudattavat turvallisuusohjeita. Ja lopuksi on tärkeä pitää taukoja ja venytellä ennen istumatyön jatkamista.
Muutama tuote ja tarvike ergonomisen työpisteen suunnitteluun
Ehkäistäksesi stressiä ja kipua päivän aikana on tärkeä valita ergonomiset tuotteet, kuten näyttötarvikkeet ja käytännölliset välineet. Yhtä tärkeää on hankkia oikeanlainen työpiste toimistoon ja työpajaan.
Työpöydän ja tuolin valinta
Toimistotuoli tulisi valita työntekijän profiilin mukaisesti. Tuolin tulisi sallia pystyasennossa istuminen ja polvien tulisi olla hieman pakaroiden yläpuolella.
Jos vartalotyyppi ei mahdollista tällaista asentoa, työntekijöiden olisi hyvä käyttää jalkatukea, jolloin polvien ja alaselän kuormitus vähenee. Tämä ehkäisee myös eteenpäin nojaavat asennot, josta aiheutuu paljon jännitettä selkään ja lannenikamiin.
Lisätäksesi liikkumismahdollisuuksia työpisteeltä poistumatta hyvä ratkaisu on kääntyvä monitoripöytä. Tämä tekee myös tiimityöstä helpompaa ilman jatkuvaa tarvetta väännellä ja käännellä. Kulmaan asennettava monitoriteline tarjoaa miellyttävän katselukorkeuden.
Ergonominen tuoli vähentää selkäkipuja ja niitä on saatavana monessa eri koossa ja muodossa. Istumista ja seisomista yhdistävä malli tarjoaa työntekijöille hyvät liikkumismahdollisuudet. Se soveltuu hyvin työpajoille. Polvituolit mahdollistavat eteenpäin nojaamisen ja vähentävät alaselkään kohdistuvaa jännitettä.
Pöytä tulisi aina valita korkeussäädettävänä, jos se on mahdollista.
Ergonomiset välineet
Lukemattomat välineet mahdollistavat näytön asentamisen ihanteelliseen asentoon kiinteän tai taipuvan varren avulla. Tuolien korkeus on myös tärkeä tekijä selkäkivun ehkäisyssä. Siksi uudet välineet suunnitellaan aina mukautumaan eri käyttäjien fyysisten tarpeiden mukaisesti, jolloin ne vähentävät jännitteitä herkiltä alueilta. Nämä sisältävät muun muassa rannetukia, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi jännetulehdusten ehkäisyssä. Toinen tärkeä innovaatio on ergonominen hiiri. Sen pystysuuntainen muotoilu sallii ranteen liikkua luonnollisemmassa asennossa ja se tarjoaa erinomaisen mukavuuden.
Oikeilla välineillä varmistetaan kaikkien työntekijöiden turvallisuus
Varastoissa tai tuotantotiloissa työntekijöiden terveys ja turvallisuus ovat aina vaarassa. Kova fyysinen työ ja stressaava työympäristö vaativat työpisteiden varustamista ergonomisilla välineillä.
Tuki- ja liikuntaelinsairauksia ja muita työperäisiä vammoja ehkäistäessä työtuolista ei kannata tinkiä. Korkeussäädettävät, seisomisen mahdollistavat tuolit soveltuvat tähän tarkoitukseen loistavasti. Työntekijät, jotka viettävät suuren osan työajastaan tuotantolinjalla, voivat käyttää ergonomiaa parantavia mattoja. Lisäksi raskaita kuormia käsittelevät työntekijät saattavat tarvita pumppukärryjä, haarukkatrukkeja ja pinkkareita.
Työpisteen suunnittelu
Työpisteen sijainnilla ja ergonomisilla kalusteilla on merkittävä vaikutus työntekijöiden kokemaan väsymykseen, mutta ne eivät ole ainoita huomioon otettavia asioita. Toimiston akustiikka ja varastointimahdollisuudet ovat myös isossa roolissa stressin ehkäisyssä.
Tilojen organisointi
Työpisteen asettelulla on merkittävä vaikutus työntekijöiden kokonaishyvinvointiin. Työpisteiden mukavuuden ja ergonomian parantamiseen on monia vaihtoehtoja. Integroiduilla laatikoilla varustetun monitoritelineen asentaminen, sopivien säilytyskalusteiden käyttäminen tai tilojen organisointi uudelleen tarjoavat kaikille hieman lisää yksityisyyttä.
Ergonomistit suosittelevat myös säilytyskalusteiden sijoittamista hieman kauemmaksi pöydistä, mikä kannustaa liikkumaan. Ergonomiassa pienillä asioilla on iso merkitys ja niillä saa parannettua kaikkien työoloja sekä kehon että mielen kannalta.
Hyvän työilmapiirin ylläpito
Työhyvinvoinnissa tulisi huomioida myös akustiikka, valaistus ja sisustus. Äänisaaste aiheuttaa stressiä sekä uupumusta, joka on haitallista kaikkien tuottavuudelle: oikeanlaisen ratkaisun hankkiminen maksaa itsensä nopeasti takaisin.
Työntekijät voivat esimerkiksi pitää kuulosuojaimia tuotantotiloissa. Luonnonvalo on myös tärkeää, koska sillä on positiivinen vaikutus moraaliin ja keskittymiskykyyn. Valolla on piristävä vaikutus ja se auttaa uupumukseen.
Ilmanlaatu on yksi tärkeimpiä työhyvinvoinnin tekijöitä, joten on hyvä pitää työpaikan ilma hyvänä esimerkiksi saasteita poistavilla kasveilla.
Lisäksi antamalla työntekijöille vastuuta omista työpisteistään saat lisättyä heidän sitoutumistaan. Personoidussa ympäristössä työntekijöillä on kotoisampi olla.
Yritysten on keskityttävä työhyvinvoinnin uusiin haasteisiin. Fyysisten ja psyykkisten ongelmien ehkäisy on kuuma puheenaihe. Terve työympäristö ja oikeanlaiset välineet ovat tärkeä osa psykososiaalisten riskien ehkäisyä ja siksi tärkeää sekä työntekijöille että työnantajalle.
Tutustuaksesi tarkemmin työvälineisiin lue osto-oppaamme koskien uusia, ympäristöystävällisiä toimisto- ja varastotuotteita.