Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat palkallisiin poissaoloihin johtavien ammattitautien ensisijainen syy, ja niistä kärsii Euroopassa kolme viidestä työntekijästä[1]. Nämä sairaudet aiheuttavat selkäkipuja 40 prosentissa tapauksista[2]. Työpisteen ergonomian optimointi vähentää näiden sairauksien esiintymisriskiä ja tarjoaa työntekijöillesi hyvät työolosuhteet. Valitsemalla työpajatuolisi huolellisesti autat kohentamaan hyvinvointia ja edistämään tiimiesi 'hyvintyöskentelyä'. Annamme sinulle avaimet ammattimaisten työpajatuolien, jakkaroiden sekä seisoma- ja satulatuolien valintaan.
Kategorialle
Millainen työpajatuolin tulisi olla ergonomialtaan?
Työpajatuoli on yksi ergonomisen työpisteen olennaisista varusteista. Erilaisten säätömahdollisuuksien ansiosta työpajatuolit parantavat tiimiesi suorituskykyä ja hyvinvointia.
Miksi työpisteen ergonomiaan tulisi kiinnittää huomiota?
Ergonomisen työpisteen ansiosta työntekijäsi pystyvät omaksumaan oikean asennon ja tekemään työnsä optimaalisissa olosuhteissa. Edistämällä jokapäiväisten toimien tekemistä sopivassa asennossa ylläpidät tiimiesi hyvinvointia ja terveyttä. Huono työasento voi johtaa terveysriskeihin, kuten tuki- ja liikuntaelinsairauksiin. Työpaikalla ilmenevistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista saattaa joutua maksamaan poissaolojen lisääntymisenä ja tuottavuuden alenemisena.
Ergonomisen työpisteen työvälineet on järjestettävä siten, että tarvittavien liikkeiden määrä on mahdollisimman pieni. Työpisteen on oltava oikealla korkeudella sitä käyttävälle henkilölle. Lisäksi heidän tulee välttää samassa asennossa pysymistä pitkiä aikoja. Tähän ongelmaan on olemassa ratkaisuksi seisomapöytiä. Niiden korkeutta voi säätää helposti, joten ne tarjoavat kaksi vaihtoehtoista asentoa. Seisomatuoli sallii selän lepuuttamisen sekä nopean ja vaivattoman seisomaan nousun työpajalla, mikä edistää hyvää verenkiertoa ja lievittää jännitystä.
Kuten huomaat, työpisteen ergonomia liittyy läheisesti työpajan kalusteiden valintaan. Kiinteän tai kääntyvän työpajatuolin tulee olla monipuolinen, mutta myös vähentää työntekijöiden terveysriskejä. Joten mitkä työpajatuolien ominaisuudet tukevat erityisesti terveyttä työskennellessä?
Mitä ominaisuuksia ergonomisella työpajatuolilla on?
Sopivat työistuimet optimoivat tiimisi työolosuhteet. Säätömahdollisuudet tai päällysteen valinta (kangas, vinyyli, puu, teräs, polyuretaani, Supertec jne.). ... mikä tekee työpajatuolista ergonomisen?
Istuimen säätäminen
Voit säätää ergonomista työpajatuolia useilla tavoilla, jotta se mukautuu käyttäjänsä vartalon muotoon. Korkeus- ja syvyyssäädettävä selkäosa takaa hyvän lannerangan tuen. Säädettävä istuinkorkeus tarkoittaa, että istuin voidaan mukauttaa käyttäjän mukaan. Ihannetilanteessa jalat ovat istuessa 90°:n kulmassa.
Istuimeen ja selkäosaan käytetyt materiaalit
Päällystemateriaalin valinta vaikuttaa osaltaan istuimen kestävyyteen erilaisissa työympäristöissä sekä käyttäjän mukavuuteen. Helppohoitoinen puu kestää hyvin rasva-, öljy- ja liuotintahroja. Tahroille herkempi kangas on puolestaan hengittävä ja tarjoaa mukavan istuimen. Polyuretaani on monipuolinen materiaali. Se on iskuja, viiltoja ja kemikaaleja kestävänä helppohoitoinen. Supertec taas on erityisesti teollisuustuoleja varten kehitetty päällyste, joka soveltuu erinomaisesti työpajan tuoleihin. Materiaali on hengittävää, mukavaa ja jämäkkää.
Ergonomiset mekanismityypit
Aina toimivan kosketusmekanismin ansiosta istuimen selkänoja mukailee selän liikkeitä. Tämä järjestelmä tarjoaa hyvän tuen ja rentouttaa selkärankaa. Asynkronisen mekanismin ansiosta istuin ja selkänoja kallistuvat taaksepäin ja kääntyvät itsenäisesti jokaiselle vartalonmuodolle sopivaksi.
Säädöt tehdään eri järjestelmiä käyttäen. Yksinkertainen ruuvijärjestelmä on edullinen, mikä alentaa hankintahintaa. Laskeutumisen estävä teleskooppisylinteri huolehtii turvallisuudesta. Pneumaattinen sylinteri on kuitenkin kaikkein mukavin vaihtoehto.
Istuintyypit
Erityisistuimilla vältetään epäsopivista asennoista johtuva väsymys ja tietyt jännitystilat.
Ensimmäinen esimerkki innovatiivisesta tuotteesta on satulatuoli. Näissä työtuoleissa on nimensä mukaisesti satulanmuotoinen istuinosa. Satulatuoli on varustettu pienillä pyörillä, ja istuinosa on yleensä kallistettavissa. Satulatuolilla istuva työntekijä voi työskennellä käsillään ohjaten samalla tuolin liikkeitä jaloillaan, ja hän voi tarvittaessa rullata ympäriinsä.
Polvituoli voi kuitenkin korvata toimistotuolin. Se saa rintakehän kallistumaan hieman eteenpäin, mikä vähentää selän kuormitusta ja edistää hyvää selkärankalinjaa.
Manutan-tuotemerkin ergonomiset työpajatuolit
Euroopan johtavana yritystuotteiden ja -palvelujen toimittajana Manutan on myös työhyvinvoinnin asiantuntija. Manutanin työpajatuolien valikoima on tulosta parhaiden ja erilaisiin työympäristöihin, kuten toimistoon, varastoon tai mihin tahansa työpisteeseen sopivien ergonomisten tuotteiden valinnasta.
Laadukas, työergonomiaa tukeva valikoima
Manutanin työpajatuolimalleilla on 10 vuoden takuu tuotteiden laatuun kiinnitetyn erityisen huomion ansiosta. Pyörivät ja kiinteät työpajatuolit mukautuvat käyttäjien vartalonmuotoihin eri vaihtoehtojensa avulla. Niiden monipuolisuus ja korkeuden helppo säätäminen helpottavat yhteiskäyttöä työtiloissa. Työpajoihin tarkoitetut jakkara- ja tuolimallimme tarjoavat paljon liikkumisvapautta, minkä ansiosta voit työskennellä istuen mutta samalla lannerankaasi lepuuttaen. Joissakin malleissa on jalkatuet, jotka tarjoavat tukea ja vakautta. Olemme kehittäneet vankan ja mukavan malliston, joka sopii ihanteellisesti teollisuusympäristöön.
Seisomatuolin, työpajajakkaran ja työpajatuolin erityispiirteet
Seisomatuoli sopii erityisesti sellaisiin ammatteihin, joissa seistään usein. Sitä käytetään paljon työpajoissa ja tuotantolinjoilla. Se voidaan varustaa matalalla selkäosalla, joka tarjoaa hyvän lannerangan tuen. Kuten kaikki työpajan jakkaramallit, se voidaan varustaa myös jalkatuella.
Työpajajakkarassa on kaksi päävaihtoehtoa. Kääntyvä jakkara on leveän pohjansa ansiosta hyvin vakaa. "Asentajan jakkaran" istuimen alla on käytännöllinen säilytystila. Se on varustettu pienillä pyörillä, jotka laajentavat työskentelytilaa istuessa.
Pyörivää työpajatuolia on saatavana korkeana ja matalana mallina, jotta se sopii kaikkiin työpisteisiin. Siinä on selkänoja, joka on varustettu liikkumista helpottavalla toiminnallisella kahvalla. Siinä voi myös olla jalkatuki ja tunnistekilpi, jossa voidaan esittää tietoja tai logoja.
Viisi kysymystä kysyttäväksi ennen työpajatuolin ostamista
Tässä on viiden kysymyksen avulla koostettu yhteenveto olennaisista asioista, jotka on hyvä muistaa valitessa ergonomista työpajatuolia:
- Kuinka korkea työpiste on? Jakkaran korkeus tulee valita sen mukaan ja mahdollisesti lisätä jalkatuet
- Kuinka suuri kokonaisbudjettisi on? Määritä kappaleen hintaraja
- Kuinka usein käyttäjä liikkuu? Jos hän nousee usein seisomaan, seisomatuoli on sopivin
- Käyttääkö jakkaraa useampi työntekijä? Jos näin on, tarvitset monipuolisen ja helposti säädettävän tuolin
- Millaiseen ympäristöön tuoli tulee? Näin voit valita sopivan ja kestävän puusta, kankaasta tai synteettisestä materiaalista valmistetun päällysteen
Kalustevalinnoillasi ja erityisesti työpajatuoleilla on suora vaikutus työntekijöidesi päivittäiseen hyvinvointiin. Kun olet selvittänyt tarpeesi, selaa 'Työpajatuolit'-kategoriaamme ja valitse malleistamme.
1) European Agency for Safety and Health at Work, Work-related musculoskeletal disorders: Back to work report (2007) 2) BeSWIC, Back pain is only the tip of the iceberg (2001)