Parhaassa tapauksessa kaikilla kemikaaleja ja vaarallisia nesteitä käsittelevillä työpaikoilla on vakiintuneet standardit ja menettelyt eri tilanteita varten ja he käyttävät niihin liittyviä vuotosuojamateriaaleja. Todellisuudessa monet työpaikat eivät ole kuitenkaan vielä ymmärtäneet asian tärkeyttä. Tämä voi johtua ajasta, mutta myös ajattelusta, että siihen liittyy korkeita kustannuksia ja monimutkaisuutta.
Sen ei tarvitse olla kallista tai vaikeaa, varsinkin jos toimit ennaltaehkäisevästi.
Mutta mistä tiedät, mitä on tehtävä ja mistä päästä sinun kannattaa aloittaa?
Auttaaksemme sinua tarjoamme kolme vinkkiä liittyen vuotosuojaukseen sekä siihen, kuinka voit käsitellä ja ehkäistä vaaratilanteita ja työtapaturmia. Voit siis vähentää ympäristövaikutuksia ja -kustannuksia ja samalla minimoida loukkaantumisten ja onnettomuuksien riskin – ennen kuin ne tapahtuvat.
Vinkki 1 – Oikeanlaiset tuotteet ja oikea varastointi
Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että paras paikka säilyttää kemikaaleja on siihen tarkoitukseen rakennetussa paikassa. On kuitenkin myös tärkeää suojella ympäristöä, joten ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä käden ulottuvilla on hyvä pitää oikeanlaisia vuotosuojatuotteita.
Absorboivat materiaalit imevät ja sitovat nesteen huomattavasti moppia ja siivousliinaa paremmin. Oikeanlaisen tuotteen valinnalla on suurta merkitystä, sillä siitä riippuu, kuinka paljon nestettä pystyy imeyttämään ja kuinka nopeasti sen pystyy poistamaan. Toisaalta erityyppiset nesteet vaativat erityyppisiä materiaaleja, minkä lisäksi tuotteet on mukautettu eri tilanteisiin sekä sisälle että ulos.
On olemassa muun muassa instrumenteille kehitettyjä pyyhkeitä laboratorioon tai koneisiin, joissa on tärkeää, että instrumentit eivät ole pölyisiä ja sameita.
Toisaalta kyseessä voi olla happovuodon vaara, esimerkiksi akun latausaseman ympärillä. Tällöin on saatavana tarkoitukseen erityisesti mukautettuja arkkeja tai tyynyjä. Kemiallisesti inertit rakeet ovat välttämättömiä, koska ne eivät reagoi kemiallisesti hapon kanssa, estäen siten sekä ihmisille että ympäristölle haitallisten syövyttävien kaasujen muodostumista.
Tämän tyyppinen vuotosuoja tulee säilyttää suljetussa ja selkeästi merkityssä vuotosuojalaatikossa, jotta sorbentit ovat aina helposti saatavilla onnettomuustilanteissa.
Vinkki 2 – Sitouta ja kouluta työntekijöitä
Kaikkien työpaikalla olevien tulee tietää, missä vuotosuojatuotteet sijaitsevat. Perustiedot ja osaaminen siitä, miten tiettyä vuotosuojaa käytetään, mitkä ovat niiden ominaisuudet ja mihin niitä käytetään, säästävät sekä aikaa että rahaa vaaratilanteessa.
Yleinen tietämys vuotosuojauksesta ja erilaisista riskeistä, joita työpaikalla voi esiintyä, ehkäisee muun muassa liukastumisriskiä koneiden läheisyydessä. Työntekijät ovat tarkkaavaisempia roiskeiden ja vuotojen suhteen ja osaavat toimia nopeasti kyseisissä tilanteissa.
Erilaisten riskien, ennaltaehkäisevien toimenpiteiden ja käsittelyn läpikäynti lisää turvallisuutta. Asiantunteva henkilökunta vähentää onnettomuusriskiä, vaaratilanteita ja ennen kaikkea nopeuttaa reagointia onnettomuustilanteissa.
Tieto siitä, missä sorbenteille tarkoitetut jäteastiat itsestään sulkeutuvilla kansilla sijaitsevat, edistää työympäristön turvallisuutta.
Kun työntekijöillä on hyvin harkitut käytännöt, ja kun he voivat löytää säilytystilan käytetyille, syttyvillä aineilla, kuten öljyllä, liuottimilla tai ohenteilla kyllästetyille pyyhkeille, on todennäköisempää, että jäteastioita käytetään eikä jätettä vain heitetä pois, jolloin siitä edelleen aiheutuu vaaraa ympäristölle.
Vinkki 3 – Nimeä vuotosuojavastaava
On helpompi seurata, ylläpitää ja säilyttää käytäntöjä ja materiaaleja, kun työpaikalla on nimetty vuotosuojavastaava. Kaikki tavarat ovat oikeilla paikoillaan ja kaikki tietävät kenen puoleen kääntyä, kun heillä on vuotosuojaukseen liittyviä kysymyksiä töissä.
Vastuuhenkilö voi huolehtia ja täyttää säilytyskaappeja, ilmoittaa puutteista ja kertoa kollegoilleen, mistä erilaisia vuotosuojaimia eri tilanteisiin löytyy.
Vuotosuojausvastaavalla on lisävastuuta ja hän voi saada meiltä erityiskoulutusta ymmärtääkseen paremmin vuotoja, vuotojen vaikutuksia lähiympäristöön ja siihen, miten ne vaikuttavat meihin ihmisiin.
Vuotosuojavastaavan rooli sopii esimerkiksi ympäristövastaavalle tai muulle sopivalle henkilökunnan jäsenelle. Tärkeintä on, että he kantavat vastuunsa ja heillä on riittävästi tietoa siitä, mitä se käsittää.
Kun vastuuhenkilö on paikalla, jokainen voi olla varma siitä, että vuotosuojaus on ajan tasalla ja käytännöt ovat harkittuja, mikä sekä suojaa että lieventää vaikutuksia tarpeen vaatiessa.
Johtopäätös
Vuotojen ehkäisytyössä on hyvä pitää mielessä joitakin asioita, ja tämä artikkeli antaa sinulle vinkkejä siihen, mistä sinun kannattaa aloittaa. Bonusvinkkinä kehotamme pyytämään apua asiantuntevalta ja kokemusta omaavalta taholta. Ikaros voi luonnollisesti olla apunasi osaamisellaan.
On olemassa monia eri syitä konsultoida asiantuntijoitamme. Autamme sinua riskianalyysissä ja koulutamme henkilökuntaa ja henkilöitä, jotka vastaavat vuotosuojauksesta työpaikallasi.
Vuotojen ehkäisypalvelumme on tarkoitettu turvaamaan kemikaalien turvallinen käsittely. Voit muun muassa käyttää sitä tarkastuspisteiden vahvistamisen, käytäntöjen luomisen ja myös ympäristösertifioinnin perustana.
Mutta ennen kaikkea Vuotojen ehkäisypalvelun tarkoituksena on vähentää kustannuksia ja tapaturmariskejä sekä lisätä ympäristöturvallisuutta työssä.
Riskianalyysi ja vuotojen ehkäisykoulutus sopivat erinomaisesti monenlaisille yrityksille: aina teollisuudesta, varastoista ja kaivoksista korjaamoihin ja halleihin saakka. Jos työpaikallasi esiintyy muun muassa öljy-, vesi-, liuotin-, kemikaali- tai leikkuuöljyroiskeita tai -vuotoja, vuotojen ehkäisykoulutuksesta voi olla työpaikallesi suurta hyötyä.