Parempaa
ergonomiaa työpaikallesi

Ergonomia - vältä turhaa kipua oikealla työasennolla

Useimmilla meistä on joskus kipuja tai jäykkyyttä nivelissä., usein johtuen seisoma- tai istuma-asennosta tai väärästä nostotavasta. Monet pienetkin seikat, jotka ehkä tuntuvat vähemmän tärkeiltä päivittäisessä työssä, ovat usein ratkaisevia ajan kuluessa, esimerkiksi hyvä ryhti, oikeat kantotavat sekä oikein järjestetty työtila. Tarjoamalla ergonomisia tuotteita haluamme osaltamme parantaa työskentelyoloja, lisätä työhön liittyvää tyytyväisyyttä, tuottavuutta, sekä hyvinvointia - ja näinollen vähentää organisation kuluja pitkälllä aikavälillä.

Ergonomia toimistossa

On rasittavaa ja väsyttävää istua huonossa työasennossa pitkään. Aiheutamme keholle paljon enemmän vahinkoa huonolla työasennolla kuin luulemmekaan, joten on tärkeää istua hyvässä asennossa työpäivän aikana. Olemme keränneet kaikki ergonomiset tuotteemme, jotka soveltuvat toimistoympäristöön, täältä löydät oikeanlaiset toimistotuolit ja työpöydät, joilla saat hyvän työasennon koko päivän ajan ajaksi.

LUE LISÄÄ ERGONOMISISTA TUOTTEISTAMME TOIMISTOON

Työpöytä

Työpöydän tulee olla tarpeeksi suuri, jotta siihen mahtuvat kaikki varusteet ja työskentelymateriaalit. Tämä vähentää käsivarsiin ja käsiin kohdistuvaa rasitusta.

Litteän näytön osalta syvyydeksi suositellaan vähintään 800 mm. Pöydän tulee olla helposti säädettävä pystysuunnassa pituutesi mukaan. Siinä tulisi olla mieluiten sähkömoottori, jonka avulla on helpompi vaihdella istuvan ja seisovan työasennon välillä.

Jaloille ja polville tulisi olla runsaasti tilaa - niiden tiellä ei saa olla paksuja reunuksia tai tolppia. Lähivalolla ja mattapintaisella tasolla vältät lamppujen ja päivänvalon häiritsevänä häikäisyn.

Toimistotuoli

Toimistotuolin tulee olla vankka, käännettävä ja helposti säädettävä istumakorkeuden ja -syvyyden osalta.

Selkänojan tulee olla korkeussuunnassa säädettävä ja kallistettava, ja sen tulee olla tarpeeksi korkea, jotta lapaluut ja niska saavat hyvää tukea. Sen tulee myös olla tarpeeksi leveä, jotta kyynärpäät mahtuvat liikkumaan taaksepäin.

Työskentelyasennostasi tulee vähemmän staattinen, jos sinulla on mahdollisuus vaihdella työtuoleja tai istuma-asentoa lukittavalla kallistustoiminnolla.

Työpistematto

Työpistematon tulee olla kuormitusta vähentävä matto, joka aktivoi pienet liikkeesi ja vilkastuttaa verenkiertoa. Siten se säästää sääriäsi, jalkojasi ja selkääsi riippumatta siitä, mitä kenkiä käytät

Seiso oikein:

  • Muista aina välttää asettamasta painoa käsivarsille!
  • Pöydän tulee olla sellaisella korkeudella, että kyynärvarret saavat tukea, mutta olkapäät eivät nouse ylöspäin etkä roiku pöydän päällä
  • Seiso niin, että olkavarret roikkuvat vartalon vierellä rennosti noin 90 asteen kulmassa

Ajattele mattoa:

  • Pehmeä kuormitusta vähentävä seisomapisteisiin tarkoitettu matto vilkastuttaa verenkiertoa, säästää jalkojasi ja sääriäsi sekä estää lannerangan väsymisen, etenkin yhdessä mukavien kenkien kera

NÄYTTÖ

Näytön tulee olla käsivarren mitan etäisyydellä, noin 50-80 cm pöydän reunasta. Tämä on silmille paras etäisyys. Aseta näyttö niin, että sen yläreuna on katsekorkeudella tai hieman alempana, jotta voit työskennellä niska suorana ja katse hieman alaspäin suunnattuna.

Työpöydän tapaan näyttö tulee asettaa niin, etteivät päivänvalon tai lamppujen heijastukset häikäise silmiäsi. Käytä asiakirjapidintä, jos työskentelet vuoroin tietokoneen ja vuoroin kansioiden tai papereiden kanssa. Silloin et rasita niskaa katsomalla alaspäin, vaan pidät sen suorana.

Punainen alue: Sopimaton työskentelyalue. Tällä alueella ei tule suorittaa työtehtäviä. Jos tarvikkeita tai työskentelymateriaaleja säilytetään tällä alueella, nouse aina ylös hakemaan ne.

Keltainen alue: Miellyttävä kurottamisetäisyys, mutta olkapäihin ja hartioihin kohdistuva rasitus on huomattavasti suurempi. Tämä alue soveltuu vain tavaroiden säilyttämiseen ja hakemiseen.

Vihreä alue: Tällä alueella kehoon kohdistuva rasitus on vähäinen. Työskentele tällä alueella ehkäistäksesi vammoja.

ERGONOMIA RUUMIILLISESSA TYÖSSÄ

Useimmilla meistä on joskus kipua esim. nivelissä, jopa hyvin varhaisessa iässä, ja tavallisesti liittyen seisomiseen, istumiseen tai väärällä tavalla nostamiseen. Myös istumatyötä tekevät sekä varastossa tavaroita nostavat henkilöt ovat todennäköisesti joskus tunteneet vikakuormituksen vaikutukset.

LUE LISÄÄ ERGONOMISISTA TUOTTEISTAMME RUUMIILLISESSA TYÖSSÄ

Työpöytä

Työpöydän tulee olla helposti säädettävissä korkeussuunnassa ja mieluusti sähkömoottorilla varustettu. Ensinnäkin, jotta voit nopeasti vaihtaa työskentelyasentoa, mutta ennen kaikkea voidaksesi säätää sitä pituutesi mukaan.
Monilla työpaikoilla on nykyään kiertäviä työtehtäviä. Siksi jokaista työpistettä tulee voida mukauttaa nopeasti työntekijöiden mukaan. Työpöydän tulee olla myös toiminnallisesti varustettu niin, että työkalut ja tuotanto-osat ovat käden ulottuvilla tarpeettomien liikkeiden välttämiseksi. Aseta työpöytä niin, etteivät päivänvalon ja lamppujen heijastukset häikäise. Käytä tarvittaessa lisävalaistusta silmien rasituksen välttämiseksi.

Työtuolit

Vaihteleva työasento on tärkein seikka, ja siksi on tärkeää myös voida istua ajoittain työtehtävien salliessa. Joissakin tapauksessa tulee käyttää pyörällistä tuolia helppoon siirtymiseen. Joissakin tilanteissa pyörät saattavat kuitenkin aiheuttaa ergonomisia riskejä. Pyörällisen työtuolin ja pehmeän maton käyttäminen vähentävät vakautta ja vaativat suuria ponnisteluja siirtymisessä.
Yhdistele työpistemattoja ja pyörällä varustettuja tai pyörättömiä työtuoleja työpaikalla luodaksesi dynaamisen ja vaihtelevan työympäristön.

Työpistematto

Aseta mattoja niille paikoille työpaikalla, joilla työntekijät seisovat pisimmän aikaa, kuten pakkauspöytien tai työtasojen eteen.
Ruumiillinen työ merkitsee usein raskaiden kuormien lisäksi myös paljon liikkumista. Jotta voisit helposti liikkua työpisteelläsi tai muille paikoille työpaikalla, seisot valtaosan päivästä. Kengistä riippumatta tämä merkitsee suurta kuormitusta säärille ja jaloille, ja siksi työpistematto on lähes pakollinen rasituksen vähentämiseksi.

Ergonomiset Tuet

Teollisuusympäristöissä, varastoissa ja työpajoissa on usein toistuvia työtehtäviä, joissa toistetaan samoja liikkeitä pidemmän aikaa.
Työvaiheet ovat usein rajalliset ja jokainen vaihe on lyhyt. Silloin saatetaan tarvita ergonomisia tukia kuten tukivöitä ja rannetukia suurimmalle kuormitukselle altistuvan kehon osan kuormituksen vähentämiseksi.

Seiso hieman hajareisin nostettavan esineen lähellä suoraan sen edessä.

Tartu nostettavaan esineeseen, suorista jalat ja lonkka ja kanna esinettä lähellä kehoa.

Pyri pitämään selkä suorana ja taivuta polvia ja lonkkaa. Vältä aina taivuttamasta ja kääntämästä kehoa yhtä aikaa nostaessasi.

Laske esine alas taivuttamalla polvia ja lonkkia. Pidä aina selkä suorassa.